“We gaan het gewoon doen”

Ik wil nogmaals iedereen bedanken voor alle informatie, de gepassioneerde gesprekken en de ongezouten kritiek. De afgelopen periode heb ik ontzettend veel geleerd en veel mensen met kennis van zaken mogen spreken. Het model lijkt te kloppen: een gezond rendement voor investeerders, een eerlijk inkomen voor boeren en betere voeding en meer natuur voor ons allemaal.

Waar deze reis voor mij begon was het ziek worden en uiteindelijke overlijden van mijn vader, een oud boer uit Friesland. In die periode heb ik een andere band opgebouwd met mijn zus en zwager, een akkerbouwer uit Flevoland. Deels als afleiding hadden we het over aaltjes, wormpjes, bacterieen en schimmels. Nooit geweten dat er zoveel in de bodem onder ons leeft! De uitspraak “er zijn gebieden in Nederland waar de komende 10-30 jaar geen voedselproductie meer mogelijk is” was voor mij de trigger.

Wat volgde was veel lezen, gesprekken met boeren en allerlei andere experts. Mijn conclusie is dat boeren muurvast zitten in een systeem met soms dramatsiche gevolgen voor onze bodem. De meeste boeren willen wel veranderen maar kunnen het simpelweg niet meer. De jarenlange neerwaardse spiraal om kosten te verlagen en productie te verhogen heeft ze financieel naar de rand gebracht. In veel gevallen wordt er een fulltime baan naast gehouden om het bedrijf maar draaiende te houden.

Rond deze tijd maakt de overheid bekend om de helft van alle boeren te willen uitkopen om een antwoord te hebben op de stikstofproblematiek. De manier van communicatie en het onbegrip voor de situatie van boeren maakt voor mij de reactie logisch. Nog erger is dat het helemaal geen oplossing is. We moeten samen met de boeren werken aan gezamenlijke problemen. Boeren uitkopen verplaatst in het beste geval de problemen over de grens waar we er geen zicht meer op hebben.

Onderweg naar het paardrijden met mijn dochter neem ik een besluit. Ik kijk mijn dochter aan en zeg “we gaan het gewoon doen”. Op 28 juni is De loft is blau fan dagen B.V. officieel ingeschreven in het handelsregister.

Vorige
Vorige

Rijke grond